vattenstämpel

Lindring av illamående i livets slutskede Skriv ut

Icke farmakologisk behandling

  • Undvikande av starka dofter (ex matos)
  • Servera små portioner av den maträtt patienten önskar och gör måltiden så tilltalande som möjligt. Avdramatisera ätandet. Om det är möjligt undvik att patienten lagar mat själv.
  • Rekommendera att patienten har färdiglagad mat i frysen. Kalla rätter föredras ofta bättre än varma som med sina doftångor kan öka illamåendet,
  • Undvik alltför fet eller söt mat som tar längre tid att lämna magsäcken.
  • Bättre att dricka mellan måltiderna än till maten, då dryck och mat intaget samtidigt spänner ut magsäcken. Klara drycker som juice, måltidsdricka isthe eller citronvatten föredras.
  • Salt mat kan dämpa illamående t.ex. ansjovis, kaviar, inlagd sill, buljong, salta kex, popcorn och/eller jordnötter.
  • Torr och knaprig mat som rostat bröd eller kex är lämpligt på morgonen före uppstigning.
  • Vila efter måltid gärna med höjd huvudända för att minska risken för uppstötningar efter måltiden.
  • Dietist kan ge råd vid nutritionsbehandling.
  • Taktil massage
  • Undvika hastiga lägesändringar

 

Farmakologisk behandling

  1. Haloperidol (Haldol) 5mg/ml 1-2,5mg (0,2-0,5ml) sc vb max 2 gånger per dygn.
  2. Metoklopramid (Primperan) 5mg/ml, 10mg x 2-3 subcutant/intravenöst per dygn
  3. Kombination av Haloperidol och Metoklopramid.

 

Källa: Nationellt vårdprogram för palliativ vård 2012 - 2014, Svenska Palliativregistret samt Landstinget i Jönköpings län.

 

 

Relaterad information