vattenstämpel

Socker och sötningsmedel Skriv ut

Små mängder vanligt socker kan ingå i diabetesmaten. Utöver sötningsmedel till drycker finns inget större behov av särskilda så kallade diabetesprodukter. Vissa s.k. ”osötade” och ”light” produkter t.ex. sylt kan innehålla naturligt förekommande socker från den frukt produkten är gjord av.

Sötningsmedel som inte påverkar blodsockret är aspartam, sukralos, acesulfam K, natriumcyklamat och sackarin.  Fruktos medför ett lägre blodsockersvar än socker men pga fruktos potentiella negativa effekt på blodlipider rekommenderas det inte som sötningsmedel för diabetiker.

Sockeralkoholer: Energigivande sötningsmedel som mest används i sötsaker, påverkar blodsockret. De vanligaste är: isomalt E 953, laktitol E 966, maltitol E 965, mannitol E 421, sorbitol E 420 och xylitol E 967